Странице

уторак, 9. април 2013.

22. Prolećna sloboda


Ovim tekstom započinjemo serijal inspirisan temom “Prolećno čišćenje”. Pratite Helperkine savete,  uskoro će vas poklonima obradovati Vileda! Na kraju teksta potražite kontakt organizacija kojima možete pokloniti stvari koje vam ne trebaju!

Bilo bi suviše jednostavno da prolećno čišćenje izjednačimo sa roze gumenim rukavicama, Domestosom i maramom u kosi. Ceo vikend može proći u čišćenju kuće koja je će već od srede izgledati isto kao prošlog petka. What’s the catch?
U česte prepreke dobrom organizovanju, prema Džuli Morganstern, spadaju tehničke greške. Jedna od njih je situacija kada imamo više stvari nego prostora za skladištenje.
Možda bi trebalo da kupimo veću kuću ili da nabavimo još ormara i polica od zida do zida i od poda do plafona? Get real!
 Ovog proleća donesite odluku da se oslobodite! Budite slobodni za promene kojima ćete unaprediti kvalitet svog života. Počnite od stvari koje ste uredno prikupljali tokom dužeg perioda. Obezbedite tri kese ili samo prostor na podu za tri gomile. Kod svake gomile stavite oznaku da li stvar zadržavate, bacate ili poklanjate. Ove oznake su vrlo važne, da ne biste na pola posla došli u situaciju da vam se sve pomeša i da više ne znate koja gomila čemu služi!  Kada govorimo o garderobi, mnogi zastupaju teoriju da ako nešto niste koristili godinu dana, možete slobodno da izbacite, jer je vreme pokazalo da vam ta stvar ne treba. Ja se ipak ne bih sa ovim složila jer je moguće da se u nekom periodu nađemo u posebnom životnom ciklusu – trudnoća, bolovanje, gubitak posla ili promena posla. Naš stil života uticaće i na garderobu koju ćemo koristiti. Zato, ne žurite da poklonite neki komad garderobe koji vam dobro pristaje. S druge strane, konačno sam priznala sebi da nije baš verovatno da ću imati figuru kao u srednjoj školi i oslobodila sam se svih onih stvari koje su čekale to turn back time!
Ovo je bila ideja kako da očistite kuću. Da biste potpuno uživali u novom ciklusu koje prolećem započinje, razmislite kako da očistite svoje telo, kako da očistite svoje vreme od aktivnosti koje vam ga kradu. Free your mind!
Idite korak po korak, sobu po sobu ili policu po policu. Odredite vremenski period u kojem ćete se baviti ovim poslom tokom vikenda. Ne zaboravite da uvrstite u svoj vikend raspored i stvari koje volite da radite jer nas one čine zadovoljnim i daju nam elan i snagu. Tako čistimo svoju dušu i širimo osmeh preko lica. Neka vaše kolege u ponedeljak čuju i neke zanimljive doživljaje sa vikenda!

Helperkin 22. savet
Sačuvaj? Baci? Pokloni? Ovakvim sistemom eliminacije zadržaćete samo stvari koje vam zaista trebaju, a nekoga obradovati poklanjanjem onoga što više ne koristite. Ovakva pitanja postavite sebi i u drugim oblastima života. Da li zaista želite da trošite svoje vreme na....? Da li zaista želite da opterećujete svoje telo svim tim....? Vreme je za Prolećno čišćenje!
 








Neke od organizacija kojima možete pokloniti stvari koje vam ne trebaju :
·         Crveni krst Savski venac, Durmitorska br.12, 011/264 66 52.
·        RETO, kontakt telefoni 011/804 04 25 i 062/804 04 25 – dolaze besplatno na kućnu adresu i preuzimaju stvari. Detaljnije informacije : OVDE
·        Prihvatilište za odrasla i stara lica, Kumodraška 226a (preko puta Soko Štark fabrike), tel. 011/2466-996.
·        Domovi za nezbrinutu decu i decu sa posebnim potrebama.
Možete pokloniti garderobu, knjige, časopise, lekove koji vam ne trebaju a nije istekao rok trajanja, igračke ...