Странице

четвртак, 21. август 2014.

37. Organizovanje igračaka - ili bilo čega drugogPovlačim reč! Pogrešila sam, priznajem. Organizovanje može da bude jako zabavno. Od starih stvari praviš nešto novo, zaista kreativan proces. Može da te obuzme kompletno i donese zadovoljstvo na kraju. Hmm :)
Ovog vikenda sam sa decom organizovala stare dečje igračke koje su bile skladištene u kući, ali su se retko njima igrali. To je je bila jedna gomila sa kojom nismo znali šta ćemo.  Svejedno, otisnuli smo se u avanturu. Ako ste i vi ZA, evo smernica.
ODAKLE DA POČNEM?
·        PRIPREMITI MATERIJAL: Pre ove avanture obavezno pripremiti materijal: kese, stikere za obeležavanje kesa, olovku. Uradite to PRE, da se ne biste kasnije izgubili u gomilama igračaka.
·        SORTIRATI: napravili smo nekoliko gomila - plišane igračke, lutke, bebe, sitne igračke, životinje...
·        ELIMINISATI: iz svake gomile smo u kesu namenjenu za đubre ubacili polomljene i neupotrebljive igračke.
·        IZABRATI: Kada sam ih pitala koja im igračka sa konkretne gomile ne treba - nisam dobila odgovor. Onda smo gomili prišli sa druge strane. Rekla sam im da izaberu igračke sa te gomile koje žele da zadrže. Odmah su aktivno izabrali nekoliko igračaka sa gomile. Prosto mi je bilo neverovatno da su za neke igračke rekli da im ne trebaju i da ne žele sa njima da se igraju.
     NAMENITI: Preostale igračke podelite na grupe u zavisnosti od toga kome ćete ih proslediti. Spakujte ih u kese na kojima ste nalepili stikere sa nazivom kome je kesa namenjena. Zalepite ih pre nego što počnete da punite kese jer ćete u suprotnom, na pola kese zaboraviti koju ste kome namenili.

·        NJIHOVE IGRAČKE  -NJIHOVA PRAVILA

I nekako nas je zbližilo. Saznala sam šta su prerasli, šta ih sada u životu zanima, i koliko je bilo lepih trenutaka koje žele da pamte čuvajući igračke koje ih podsećaju na to vreme. Zadržaćemo, naravno i lutke sa kojima se  ćerka već dugo ne igra, na raskršću škole koja joj se dopala i vrtića koji je napravio divan prilaz do škole. Poštujem, ipak su to njene lutke. I njen put.
Gledam kese pune igračaka od kojih ćemo jednu pokloniti vrtiću, jednu malom bati Stefanu, a treću deci mojih drugarica. Pa i oni će biti srećni! Organizovanje u ovom slučaju dođe kao neki hipi pokret gde se širi ljubav i sreća! Moja ćerka je mišljenja da ove igračke koje nam ne trebaju prvo razdelimo poznatoj dečici, a ono što nikome od njih ne odgovara po uzrastu ili polu, prosledimo vrtiću. Poštujem njenu želju, ipak su to njene igračke.
Još jednu zabludu sam razbila ovog vikenda. Prvi put sam decu aktivano uključila u proces organizovanja igračaka što podrazumeva i bacanje i poklanjanje. Možda su sada u uzrastu kada su spremni na ovakve egzibicije (mada su u različitim uzrastima - 4 i 7) , ali na moje zaprepašćenje bilo je i bacanja a bogami i poklanjanja. Guru Organizovanja u Americi - Džuli morgenstern je zastupnik ideje dogovora sa svojim koorganizatorima - bilo da su u pitanju deca, poslovni saradnici, partner, prijatelji. Nije me baš ubedila na prvo čitanje. Ali sam rešila da rizikujem. Deca su zaista bacala i poklanjala. Poštujem, ipak su to njihove igračke.
Ne, ne bacajte igračke njima iza leđa! To su njihove tanane duše, njihovi mali životi, uspomene njima važne. Poštujte ih!


Helperkin 37. savet
Ako organizujete stvari, uključite u proces i sve osobe koji ih koriste. Formirajte grupe, bacite neupotrebljive stvari, i izaberite one koje ćete zadržati. Ostale poklonite poznanicima ili javnim ustanovama.  Kao nagradu, osim urednijeg prostora, dobićete i bliskiji odnos sa svojim saradnicima u organizovanju.


Нема коментара: