Странице

четвртак, 1. новембар 2012.

12. Kolektivno pamćenje


„Ah, mama, ona uvek zaboravi!“ kaže moja ćerka, moj ponos i dika! Teško meni! Posle ove izjave mi je još slađa! A mama naravno, ima mnogo stvari koje bi trebalo da zapamti!
Zanimljiva stvar sa pamćenjem je što ne moramo sve sami da pamtimo. Naime, prema jednom istraživanju koje je opisano u knjizi „Tačka preokreta“ Malkoma Gledvela, a sproveo ga je Danijel Vegner psiholog sa Univerziteta u Virdžiniji, među pripadnicima jedne grupe razvija se „transaktivno pamćenje“. Ovaj pojam je lakše razumeti ako ga shvatimo kao kolektivno pamćenje, odnosno mogućnost da informacije koje su nam važne čuvamo na nekom mestu na kojem ćemo moći da ih nadjemo kada nam budu potrebne, bilo da je to druga osoba, rokovnik, kompjuter itd...Mozak se sam oslobađa viška informacija za koje zna da će ih neko drugi sačuvati. Tako ja nemam pojma na koliko kilometara se radi veliki servis na kolima. Znam da moj muž  misli o tome pa ne bih da  zamaram svoju lepu glavicu. Slično, ni on ne želi da se zamara time gde stoji dečja pidžama. Zna koji je ormar u pitanju i snašao bi se da mora, ali lakše mu je da pozove mene.

     Osloni se na taj ispisani papir, neka on  „misli“ umesto tebe.
Osloni se na taj ispisani papir, neka on misli umesto tebe
Na ovaj način se spontano oslobađamo od stresa jer ne razmišljamo o stvarima o kojima ne moramo.
Slično je kada se trudimo da nešto ne zaboravimo. Stalno razmišljamo o tome i stalno smo izloženi uticaju stresa. Pa čak iako se pravilno hranimo, redovno vežbamo i dovoljno spavamo, misleći stalno o stvarima koje bi trebalo da uradimo uvodimo sebe u stanje stresa. Rešenje je vrlo jednostavno:  zapiši!
Odredi jedan rokovnik, svesku, blokčić, tablu, stikere, svejedno, ono što ti se dopada. Neka to bude mesto za tvoj lični brainstorming. Tvoj član grupe kolektivnog pamćenja. Osloni se na taj ispisani papir, neka on  „misli“ umesto tebe. Tako se oslobađaš stresa jer znaš da je to tvoj izduvni ventil.
Ovo je posebno važan savet za one koji pate od nesanice jer im se razni planovi motaju po glavi. Neka pored kreveta bude jedan ovakav papir. Zapiši SVE to što ti se mota po glavi ma koliko nevažno izgledalo i mirno spavaj!


Helperkin 12. Savet:
Svoje zadatke, planove, ideje –zapiši! Tako ih nećeš zaboraviti, a oslobodićeš se stresa koji nastaje kada stalno brineš da nešto ne zaboraviš. Pravilna ishrana, vežbanje i dovoljno sna se podrazumevaju... a možeš i to da zapišeš u podsetnik!

Love,
 Helperka

3 коментара:

Анониман је рекао...

Potpuno se slazem!

Jecka је рекао...

Helperka, nemas pojma koliko si me muka oslobodila!Stalno se nesto plasim da ne zaboravim, a sada samo nosim svoj blokcic i sve zapisujem! Hvala!

Helperka је рекао...

Nema na cemu, Jecka. Ne zaboravi da si sama svoja Helperka!
Help yourself - posluzimo se kolacicima srece ;-)