Странице

уторак, 20. новембар 2012.

14. Gem, set, meč


Inspiraciju crpimo svuda oko sebe. Kada vidim da je neko u nečemu uspeo ili pronašao neko zadovoljstvo volim da tu situaciju malo analiziram i primenim u svom životu.
Veliki uspeh je postigao Novak Đoković prošle nedelje! Pozabavimo se malo tim slučajem.
Ono što primenjujem u svom slučaju je moje viđenje cele situacije, naravno. Dakle, nisam počela da igram tenis.
Slušam komentatore koji slažu red lirske pa red epske poezije praveći najlepšu tortu za celu srpsku naciju, da se počasti kad Nole pobedi. Svi verujemo u njega- iz svojih fotelja.

Opšta zbrka izaziva stres jer gomila papira postaje hrpa nad kojom nemamo kontrolu.

 “Teško uzima poene…” čuje se se glas komentatora. Gledam pažljivo, a Nole se koncentriše i ne odustaje. Kao neki vitez, uspešan, pravedan i koncentrisan (moj epski doprinos).  
Nakon toga izuzetno dobar servis, aha! Nema demoralisanja, samo napred!
Ovaj preokret je ono što me zanima! Šta se zapravo dogodilo? Rewind.

Nole se koncentriše i razmišlja o svojoj daljoj igri dok udara lopticom o teren 6-8 puta pre servisa.

Velika greška je kada mislimo da nemamo vremena da zastanemo i razmislimo kako da se bolje organizujemo. Tako se haos nastavlja. Potrebne stvari su nam teško dostupne pa svakog dana trošimo više vremena da dođemo do njih, umesto da jednokratno izdvojimo vreme i uspostavimo bolji sistem organizacije.
Kao primer će nam poslužiti ormar u kojem stoji i letnja i zimska garderoba, potpuno ravnopravno i potpuno izmešana. Tako se troši više vremena u traženju odgovarajuće garderobe pa se potraga nekad i neuspešno završava jer garderoba koja se trenutno ne koristi stvara nered i troši vreme. Osim toga dodatno se gužva, pa je moramo ponovo peglati i preslagati, što predstavlja bespotrebno trošenje dragocenog vremena i novca. Sklanjanje garderobe koja ne pripada aktuelnoj sezoni smanjilo bi vreme traženja i povećalo preglednost ormara. 
Ili, gomila papira na radnom stolu koji nisu stavljeni na svoje mesto, bez obzira da li je to donja fioka ili kanta za đubre. Tako se oni stalno mešaju, padaju, a kada želimo da pronađemo određeni papir, za to nam treba mnogo vremena. Opšta zbrka izaziva stres jer gomila papira postaje hrpa nad kojom nemamo kontrolu.
Ni Noletu se nije dopala trenutna raspodela poena pa je zastao, razmislio, koncentrisao se i...
Fast forward.
Poeni za Noleta!
„Potpuno neverovatan meč, ludo finale“, nastavlja reporter „fantastično! Kako ovaj napada a kako ovaj brani! Ostajemo bez daha!“ Izjednačenje ... i tako dalje do pobede.

I šta posle toga? Odmor i malo uživanja po Monte Karlu sa pudlicom i Jecom!

Učim od najboljeg! Posle dobro urađenog posla – častiću sebe! Ne zaboraviljam da sam dobrom organizacijom uštedela vreme, a samim tim i novac!         
Odlučila sam da u ovom meču organizovanja sopstvenog vremena i prostora budem Đoković, a haos neka bude jedan običan Đoka.

I tu nije kraj. Za sledeći Helperkin savet poslužiće studija slučaja Federer!

Helperkin 14.savet
Kada shvatiš da ti loša organizacija u nekoj oblasti stvara problem, odvoj vreme da osmisliš i uspostaviš bolji način organizacije. Nikako nemoj da odlažeš promenu pod izgovorom da nemaš vremena jer će ti loš sistem svakodnevo oduzimati još više vremena i energije a donositi sve više nerviranja. Kada sve sabereš, računica je jasna: uloži vreme i energiju da uspostaviš sistem koji će služiti tebi, umesto da ti robuješ njemu.
Love,
Helperka 

http://www.freedigitalphotos.net/

1 коментар:

Milenko је рекао...

Bravo Helperko. Ova prica kao i prethodne je super :) samo tako nastavite...vas verni pratilac