Странице

среда, 13. фебруар 2013.

18. Odmor, veliki i mali


Da li na spavanje idete kad završite sve obaveze ili onda kada osetite potrebu za snom? Februar je sav u znaku ljubavi i podseća nas da, nakon što smo u januaru doneli velike odluke i napravili strateške planove, posvetimo malo vremena ljubavi. Ljubav kojom negujemo sebe, preliće se na sve oko nas, iskreno i spontano. Sa puno ljubavi prema sebi, isplanirajmo dovoljno odmora svakoga dana.
Ovde bih razdvojila dve bitne kategorije:
1.      Noćni san
2.      Dnevni odmor
Važno je da noćni san bude kvalitetan, da izdvojimo 7-8h za svoje zdravlje. Tako obezbeđujemo gorivo koje će nam sutra omogućiti da budemo smireni i koncentrisani, a time i efikasniji u svojim aktivnostima.
Dejvid je umalo poginuo zbog nedostatka sna!
Pod odmorom podrazumevam relaksaciju, period u trajanju 15-30 minuta  u kojem smo SVE ostavili po strani! Tada možemo da se ispružimo na krevetu, zavalimo u fotelju, prelistamo časopis, zamislimo neki opuštajući predeo i slično. Ja volim da rešavam najteži sudoku. Usmeravanje misli samo na brojeve omogućava mi da ne mislim niočemu drugom pa tako najčešće zadremam na desetak minuta koliko je dovoljno da se obnovi energija.  Prema mnogim istraživanjima, na ovaj način se smanjuje stres i obnavlja snaga, što dovodi do toga da smo bolje koncentrisani pri obavljanju zadataka i završavamo ih brže i efikasnije.
Naime, mozak oseća nedostatak sna kao nešto što ga ugrožava i zato radi smanjenim kapacitetom, sve dok ne dobije količinu sna koja mu je potrebna. Ekstreman slučaj prikazan je u BBC-jevom serijalu The Human body – Ultimate machine gde je Dejvid umalo poginuo zbog nedostatka sna. Leteo je balonom i posle 88 sati nespavanja, izgubio je svest. Kada je njegov balon pao ispod 3 hiljade metara uključio se alarm upozorenja. Želeći da nastavi da spava, mozak ga je naveo da pobegne od zvuka sto je značilo iskakanje iz balona! Ipak, mali predah koji je imao, je omogućio Dejvidu da posluša instinkt za preživljavanjem i u poslednjem trenutku se vrati u balon.
Kada imamo potrebu za hranom, prvenstveno slatkisima, zapitajmo se, kakva nam je to energija potrebna. Mozda san?
Da ne zaboravimo multitasking, kao veliku varku koja nam pruža utisak da smo mnogo efikasni. Najnovija istraživanja govore da se kod komplesnih zadataka koji se obavljaju istovremeno produktivnost smanjuje i do 40%, jer je mozgu potrebno vreme da se „podseti gde je stao“ prilikom prelaska sa zadatka  na zadatak. Zato je efikasnije zadatke obavljati jedan za drugim, pogotovo ako su kompleksni i zahtevaju odgovornost.
Proverite svoj profil spavanja i poslušajte savet kako da unapredite kvalitet svoga sna OVDE.





Neka u dnevnom rasporedu bude i vreme predviđeno za odmor i dovoljno noćnog sna. Tako će i mozak i telo biti efikasniji u obavljanju zadataka, a nivo stresa će biti niži.










1 коментар:

Jovan је рекао...

Neverovatno, uvek nam treba nesto da nas podseti da brinemo o sebi.