Странице

уторак, 22. октобар 2013.

27.Hiljadu zašto, šest zato - 1.faza prirodnog procesa planiranja


Nekada poželim da odbacim svo stečeno iskustvo i razmišljam kao dvogodišnjak: Zašto? Zašto? Zašto? Zašto? Zašto?..... i tako hiljadu puta. Zašto? Delom, jer je to osnova dobrog organizovanja i uspešnog realizovanja zadataka. Prema Dejvidu Alenu, autoru priručnika za produktivnost bez stresa “Getting Things Done“, svrha je prva od pet faza prirodnih tehnika planiranja.          
Svaka aktivnost koju obavljate može se poboljšati postavljanjem jednostavnog pitanja: Zašto ovo radim? Koja je svrha? Ako vam smeta što previše vremena provodite u kuhinji, zapitajte se: Koja je svrha „kuhinjskih“ poslova? Zašto kuvam? Zašto mi je to važno? Tako će se osnovna svrha izdvojiti od drugih aktivnosti koje prete da zamaskiraju put i cilj kome težite.
Da li ćete uraditi kućne poslove, leći da spavate ili se posvetiti deci? Da li ćete otići u šetnju, ili u restoran na ručak? Zašto?

Određivanje svrhe, postavljanjem pitanja „zašto“, koristi nam na više načina:
1.      Definiše „uspeh“ – prema staroj izreci “ako kapetan broda ne zna kuda plovi, brod nikada neće stići na cilj“. Ako nismo sigurni šta želimo da postignemo, besciljno ćemo trošiti svoju energiju i nikada nećemo osetiti slast uspeha. Zašto nešto radimo, odrediće tačku uspeha kojoj stremimo.
2.      Pomaže nam u donošenju odluka – da li ću pogledati ovaj film ili ću ipak otići da spavam jer sutra imam važan i naporan dan?
3.      Sprečava bespotrebno trošenje – ako odlazim u prodavnicu imajući na umu da želim da kupim namirnice za pripremu zdrave hrane, neću potrošiti novac na gomilu slatkiša.


4.      Motiviše – kada smo svesni krajnjeg rezultata koji ćemo postići svojim aktivnostima, obavljamo ih sa zadovoljstvom.
5.      Fokus postaje jasniji – vremenom, kao posledica raznih ometajućih faktora, dešava se da više nismo sigurni šta nam je cilj. Ako se zapitamo – „Zašto ovo radim?“, postaće nam jasnije kojim putem treba da nastavimo kako bismo stigli do cilja.
6.      Proširuje mogućnosti – ako smo sigurni u to šta je naš cilj, moći ćemo da osmislimo razne aktivnosti kako bismo ga što uspešnije postigli. Ako je zdrava ishrana vaš cilj,  sigurno postoje načini na koje možete da je realizujete a da ne potrošite većinu slobodnog vremena u kuhinji.

Helperkin 27.savet
Unapredite kvalitet svojih aktivnosti, definišite njihovu svrhu i ustanovite prioritete, postavljanjem jednostavnog pitanja: Zašto ovo radim? Davanje odgovora može biti komplikovano, što će biti signal da se možda bavite nečim što ne zaslužuje vašu pažnju i vreme. Ili da ste izgubili nit koja vodi do uspešnog rezultata. Zašto?









Нема коментара: