Странице

уторак, 5. новембар 2013.

29. Idea shop - 3. faza prirodnog procesa planiranja


Posle Zašto i Šta, dobro pitanje je Kako? Kada znamo šta želimo da postignemo, treba da nađemo način da postignemo svoj cilj. Često nismo sigurni koji je pravi put, pa zbog nesigurnosti, strahova, manjka ideja, ne uspevamo da nađemo pravi način za realizaciju cilja. Zato se u trećoj fazi prirodnog procesa planiranja usmeravamo na ideje. Odvojimo par minuta za zapisivanje SVIH ideja koje nam padaju na pamet. Svih, zato što za neke od njih tek kasnije možemo shvatiti da su dobre, a neke se vremenom mogu razviti i odvesti nas do rešenja. Pošto smo ih zapisali, nećemo kasnije opet trošiti vreme na razmišljanje o mogućim opcijama.

VELIKI IZBOR
 Kada kupujem volim da odlazim u prodavnice u kojima mi je na raspolaganju mnogo proizvoda različitih kvaliteta, cena, proizvođača. Znam da ću tu lakše naći dobre proizvode, nego u radnjama u kojima je izbor manji.
Ali, kako naći dobre ideje? Pustite ih da vam se dogode i one će naći vas.

PUSTITE MAŠTI NA VOLJU
Napravite svoju Prodavnicu ideja. Zapišite ih sve. Poređajte ih na police svog “Idea shop-a”. Ne razmišljajte da li su dovoljno dobre da budu tamo, samo punite police. Izložite sve ideje koje imate. Primetićete kako neke dovode i svoje prijatelje, i sve ih je više, nadovezuju se, rastu… Ne razmišljajte sada o tome da li će ih neko kupiti. Važno je samo da sve ostanu tu, na policama, kako biste ih kasnije razgledali i odabrali najbolje od njih.

NE ŽURITE SA OCENJIVANJEM I ANALIZOM
Kako bi vaš ideja shop važio za dobro snabdeveno mesto, odakle se mogu dobiti kvalitetne ideje, držite se ovih pravila:
ü  Ne sudite, ne procenjujte, ne kritikujte;
ü  Radite na količini, ne na kvalitetu;
ü  Analizu i organizaciju ostavite za kasnije.
Helperkin 29. savet:
Da bi ste došli do dobre ideje, razmotrite mnoštvo ideja. Zapišite ih, procenite i izaberite najbolju.







Izvor: David Allen, Getting things done

2 коментара:

Negoslava је рекао...

Samo sam svratila, da se upoznamo. kasnije se vraćam da na miru čitam. Dakle, ovo je samo trag da sam bila i da mi se već dopada.

Helperka је рекао...

Drago mi je, nadam se da ce Vam Helperkini saveti pomoci u organizovanju svakodnevnog zivota.
Love,
Helperka