Странице

четвртак, 18. октобар 2012.

10. Simply natural


Malene ruke koje istražuju svet oko sebe traže nesputanu slobodu. Deca žele da  vide, dodirnu, oslušnu, pomirišu, okuse. A odrasli? Kako da u svetu stereotipa ne budemo oni koji gutaju šta im se servira?
Danas se deci nudi mnogo osmišljenih aktivnosti, više nego ikada ranije. To je odlično, ali ne zaboravimo na važnost slobodne igre! Istraživanje prirode i sopstvenog tela i duha u intereakciji  sa okruženjem čini decu sigurnijom i smirenijom. 

Jesen je zaista lepa. Pruža nam neko olakšanje posle leta koje nas tera da budemo aktivni, da iskoristimo taj sunčani dan. A  jesen nenametljivo nudi svoje lepe boje, svežinu i miris kiše onima koji znaju da prepoznaju tu lepotu. Kakvo je igranje bilo posle kiše!  Sve sprave u parku su bile mokre tako da je morala da se nadje alternativa.
Spontano su senzori mog malog preduzetnika i malog romantika locirali ono sto ih interesuje. Kamenčići!


Preduzetnik je napravio brodić  koji je plovio po mokrim klupama parka, a romantik izložbu kamenčića najlepših boja i takmičenje za Miss kamenčića, uz mogo trčanja i smeha. Nosići i obrazi su se zarumeneli od svežine.
A onda, kralj jeseni – kesten!
U podnožju veličanstvenog stabla mnogo plodova ali i onih njihovih bockastih ljuski koje su ovoga puta poslužile kao korpice za crvene bobice. 



Iskreno, i ja uživam u ovom kontaktu sa prirodom. A kada ne idem sa njima, obradujem se kada mi dođu kući prljavi kao prasići. To znači da su se lepo proveli!

Helperkin 10. savet:

Sačuvajte jednostavnost!
Deci ponudite mogućnost da se igraju bez kupovnih igračaka. Šta su drugo razne kocke koje se danas prodaju nego varijeteti kamenčića,  grančica, listića i drugih igračaka iz prirode?

Love,
Helperka



Нема коментара: