Странице

четвртак, 8. новембар 2012.

13. Drive me crazy

Prošle nedelje smo objasnili šta je to transaktivno, odnosno kolektivno pamćenje.  Slično, možemo reći da postoji transaktivno, odnosno kolektivno ponašanje u okviru jedne grupe. To znači da možemo da se oslonimo na nekoga da će umesto nas uraditi posao koji je obaveza grupe. Kada bi grupa o kojoj govorim bila muzička grupa, kao bend, ja bih volela da sviram klavir. Ne, gitaru! Električnu gitaru! Uuuuuu! I da mlatim glavom u ritmu! A za ritam nam treba bubnjar, i basista naravno! A onda jedan doobar muški vokal. Ili ženski kao Colonia! Nisam neki fan takve muzike ali žena ima fenomenalan glas. A tek kako zvuči u kolima za vreme vožnje! Moj bend bi bio pravi rokerski ali svako ima pravo da zamisli svoj bend i prilagodi instrumente i vokale. Violine, harmonike, Lepe Brene i Oliveri Njege...samo neka gruva!
A šta ako se neki član benda razboli, ili posvađa sa ostalima, ili počne da gradi solo karijeru? Mislim, čovek ima pravo na takve stvari u životu. Ali muzika benda više nije ista, mora se naći rešenje ili odustati od svirke.
Ja nisam htela da odustanem, a nemoj ni ti. Nekad nam se čini da je lakše krenuti linijom manjeg otpora ali je vrlo često potrebno uložiti napor da bismo dobili više. I ja sam bila jedna od onih koje imaju vozačku dozvolu ali ne voze. Napravila sam dužu pauzu i odjednom nisam više imala hrabrosti da sednem za volan jer su tu uvek bili bubnjar, basista ili klavijaturista. Oni su bili spremni da me prevezu ali niko od njih nije zaista želeo da peva Colonia. Pa dobro, ne možeš sve da imaš, mislila sam... I stisnula petlju! Krenula sam malo po malo da sama sebe vozim. Gledala vozače drugih automobila i znala da kad mogu oni mogu i ja. Nije mala stvar IQ 152, ali bez volje ništa ne vredi! I plakala sam i svađala se sa suvozačima i drugim vozačima i polomila sam retrovizor, ali nisam odustajala a upornost se isplatila. Sada vozim oprezno i polako i štreberski se nagnem napred, ali stignem gde želim a mogu i da odvrnem Coloniu ako mi se hoće!
Ne dam da me vozaju!

Evo kako se i u engleskom jeziku drive koristi u idiomima u negativnom kontekstu:
drive somebody round the bend  (informal)
to make someone very angry, especially by continuing to do something annoying You're driving me round the bend with your constant complaining.
drive somebody up the wall  (informal)
to make someone very angry or very bored I was being driven up the wall by their silly chatter. Working in a factory would have driven me up the wall.
drive/send somebody round the twist  (British & Australian informal)
to make someone very angry, especially by continuing to do something annoying This non-stop banging is driving me round the twist. A day with my mother is enough to send anyone round the twist. http://idioms.thefreedictionary.com
Prilikom tumačenja snova, situacija kada osoba upravlja vozilom interpretira se kao situacija kada osoba upravlja svojim životom. Suprotno tome ako drugi upravlja vozilom u kojem smo znači da nas je neko uzeo pod svoje i vodi nas svojim putem kroz život.
Da li još treba da ubeđujem vas,  koje uredno produžavate važnost svojih vozačkih dozvola,  da uzmete svoj život u svoje ruke?

Helperkin 13. savet
ü  Lakše nam je da se organizujemo u ličnom i porodičnom životu ako koristimo automobil u razumne svrhe.
ü  Ako ste položile vozački ispit znači da ste sposobne da vozite.
ü  U početku uzmite nekoliko časova sa instruktorom ili drugom osobom od poverenja koja mora biti smirena!!! Često je bolje da to bude osoba koja vam nije mnogo bliska ali imate poverenja u nju.
ü  Budite oprezni i vežbajte! Korak po korak!
ü  Kada se malo uhodate, pustite svoju omiljenu pesmu i pevajte na sav glas!
Love,
Helperka



1 коментар:

Анониман је рекао...

Ja sam jedna od onih koje imaju polozen vozacki, a ne voze...pravi tekst za mene! Hvala!