Странице

среда, 13. март 2013.

20. Muko moja...


Mnoge porodice (a često i kompanije) proces delegiranja obavljaju po principu “muko moja pređi na drugoga”.  Pamtim događaj u dvorištu moga prijatelja, pre desetak godina. Tada sam, još uvek, u svojoj porodici bila u ulozi deteta.
Zatražila sam čašu vode. Svako bi rekao – skroman zahtev. Kad ne želiš da se namećeš, da opterećuješ druge, tražiš čašu vode. ‘Leba i vode. Međutim, ono što je potpuno vazdušasto izašlo iz mojih usta, u slušnom aparatu moga prijatelja je potamnelo i otežalo. Iz svojih usta je kratko ocu dobacio teške bukagije zahteva za čašom vode. Otac se malo zateturao iznenađen, ali  budući iskusan, preko desnog ramena spazio je suprugu. Hitro je iz polučučnja dobacio: “Ružo, daj čašu vode!” Majka i supruga Ruža, grabila je da sedne na jednu od stolica u dvorištu. Upravo je završila “ženske poslove”u kući. Međutim, bukagije su se jadnoj ženi zakačile za noge i svojom težinom je naterale da promeni pravac i vrati se poslovima dežurne služavke. Jadna Ruža, nije bilo nikog iza nje. Nikog, kome bi bacila bukagije. Nikog, na koga bi njena muka prešla.
Dobih ja moju vodu, i Ružin mučni osećaj gratis.
I tako je uvek neko nezadovoljan. Ovog puta Ruža, a sledeći put, ako bude spretnija, njen muž. Sin je ipak dete. Pa čak i ako je odavno punoletan, ipak je sin. Ima vremena, naradiće se. Ljubi ga majka Ruža.

Delegiranje poslova je nešto drugo. To je način da se u porodici izgradi timski duh. Zajedno učestvujte u  podeli zadataka. Neka to bude podela odgovornosti za neki deo stana ili određenu aktivnost: odlazak u kupovinu, sklanjanje sudova iz mašine na mesto, briga o kućnom ljubimcu, iznošenje smeća, prostiranje veša, postavljanje stola, usisavanje…Tako jedni druge podstičemo da se odgovorno ponašamo prema svom životnom prostoru. Kod dece se na ovaj način razvijaju radne navike i mnoge druge veštine. Na primer: slaganje sudova u mašinu zahteva veštinu uklapanja oblika. Znači, oni ne sklanjaju sudove već vežbaju geometriju!  Pri delegiranju zadataka imajte na umu:
  • Neka podela zadataka i nadležnosti bude svečani i zabavan čin
  • Neka svako bude potpuno upoznat sa svojim zadacima i nadležnostima
  • Neka svako ima mogućnost da bira zadatke u skladu sa svojim godinama i sposobnostima
  • Neka svako dobije informaciju o tome da li je posao dobro urađen, sa akcentom na pozitivne karakteristike.

Deca često dobiju motivaciju jer shvataju da obavljaju važan zadatak. Pogledajte i Helperkin 4. savet o motivaciji. 
Motiv može proisteći i iz toga što ćete podelom poslova brže obaviti ono što morate i sačuvati vreme za zajedničke izlaske i igre ili odlazak na sladoled.

Helperkin 20. savet

Delegiranje je podela poslova, a ne prebacivanje drugome posla koji vam se ne radi. Organizujte sastanke na kojima će se porodica postaviti kao tim koji deli životni prostor i zajedno učestvuje u njegovom održavanju. Dajte deci mogućnost da biraju zadatke i istaknite dobre strane onoga što su uradili. 
Zajednička nagrada biće vreme koje ćete iskoristiti za dobar provod!










Нема коментара: